2017-2018

2017

In 2017 worden door de Beeselse dorpsgidsen 163 personen, verdeeld over 12 groepen, rondgeleid. Nooit eerder worden er zo weinig groepen rondgeleid. Het afschaffen van de themawandelingen met vrije inschrijving is hier onder meer debet aan. Ook de Open Monumenten Klassendagen worden dit jaar niet door de Beeselse dorpsgidsen georganiseerd; zij vonden in Reuver plaats onder leiding van heemkundegidsen.

Mogelijk dat we ons basisconcept moeten aanpassen. In dit kader wordt in maart al een samenwerking aangegaan met Molenstichting De Grauwe Beer om een combiroute te maken met enerzijds een bezoek met uitleg aan en in de molen, gevolgd door een gedeeltelijke ouddorproute. Ook worden gesprekken opgestart met de Gemeente Beesel, de VVV Midden-Limburg en de Stichting Draaksteken voor het maken van een korte digitale drakendorproute via een app. Hierin wordt het actuele draaksteken belicht. Voor het historisch gedeelte wordt verwezen naar de dorpsgidsen.

Op 25 maart 2017 passeert Wiek Thijssen het aantal van 1000 rondgeleide personen en krijgt hiervoor in de vergadering van 11 juli een attentie aangeboden.

In juni wordt ook onze website geactualiseerd en nog gebruiksvriendelijker gemaakt.

Op 2 september nemen we afscheid van Piet Peeters. Piet, die in 2009 dorpsgids werd, overleed op 28 augustus na een kortdurig ziekbed.


2018

In 2018 worden door de Beeselse dorpsgidsen 524 personen, verdeeld over 32 groepen, rondgeleid. Vrijwel het grootste gedeelte hiervan komt voor rekening van de Open Monumenten Klassendagen die weer in Beesel worden gehouden. Liefst 200 kinderen met begeleiding worden verdeeld over 12 groepen door het centrum rondgeleid. Winnaar van deze klassendag is voor het tweede jaar op rij groep 1 van basisschool Het Spick.

Frans Geerlings passeert op 7 oktober 2017 het aantal van 1000 rondgeleide personen en krijgt hiervoor in de vergadering op 23 januari 2018 een attentie aangeboden. Hij is na Jan Ottenheim en Wiek Thijssen de derde gids die deze mijlpaal bereikt.

Twee projecten, waarin de Werkgroep Dorpsgidsen Beesel meewerkt, zien medio 2018 het licht: een korte digitale drakendorproute via een app en een wandeling ‘Op pad met Joris en Cathelijne in Beesel’. In dit laatste project gaan kinderen op pad en dienen een negental spelletjes te spelen, waarbij letters en cijfers worden gezocht.

Op 16 oktober wordt afscheid genomen van Nelly Spee als dorpsgids. Na ruim 15 jaar vindt Nelly dat ze niet meer gemotiveerd genoeg is om groepen mensen rond te leiden. Als dank voor haar mooie en enthousiaste inzet krijgt zij enkele attenties aangeboden.