2015-2016

2015

2015 is voor de Beeselse dorpsgidsen weer een redelijk succesvol jaar geweest: 435 personen, verdeeld over 29 groepen, worden door ons rondgeleid. Opvallend is dat het afgelopen jaar veel mensen van buiten de gemeente Beesel aan onze rondleidingen deelnemen. Veelal komen zij via internet op onze website terecht en boeken dan een rondleiding. Deze website is overigens begin 2015 geheel vernieuwd en gebruiksvriendelijker gemaakt voor mobiele telefoons. Op 12 oktober wordt tevens gestart met een facebookpagina “Dorpsgidsen Beesel”, waarvan sommige items vaak door meer dan 2500 personen bekeken worden. Onze themarondleidingen e.d. kunnen via dit medium perfect met een mooie foto en verwijzing naar onze website worden aangekondigd.

In 2015 wordt ook medewerking verleend aan de oprichting en training van een werkgroep dorpsgidsen van de heemkundevereniging Oos Naer. Op vrijdag 12 juni worden de vrouwelijke burgemeesters in Limburg door ons rondgeleid in een route met aandacht voor het draaksteken en de keramiek. Op vrijdag 11 september is weer de Open Monumenten Klassendag voor scholieren van groep 7 en 8 van de basisscholen. Liefst 105 kinderen met begeleiding worden over 6 groepen verdeeld rondgeleid door de Beeselse gidsen. Onder het motto “Van graan naar vlaai” wordt molen De Grauwe Beer bezocht, het gerestaureerde bakhuis in Rijkel en Bakkes Höfke. Na afloop vullen de kinderen een vragenlijst in over de rondleiding; voor de beste groep stelt de Gemeente Beesel een wisseltrofee beschikbaar. Deze wordt voor het tweede jaar op rij gewonnen door groep 1 van OJBS De Triolier uit Offenbeek.

Op 10 oktober houden de gidsen hun tweejaarlijks uitstapje, ditmaal naar Wankum en Wachtendonk in Duitsland. Met een museumbezoek in Wankum en een bezoek aan Haus Ingenraedt en Haus Caen in het buitengebied van Wachtendonk wordt deze geslaagde dag afgesloten met een rondleiding in Wachtendonk.


2016

In 2016 worden door de Beeselse dorpsgidsen 469 personen, verdeeld over 32 groepen, rondgeleid. Een stijging t.o.v. 2015 die vooral te danken is aan het draaksteken. Want maar liefst 15 groepen lopen met ons de drakendorproute. Op 28 maart wordt tevens medewerking verleend aan de Open Drakedag van de Stichting Draaksteken. Een tiental keer worden groepen mensen rondgeleid op een speciale drakeroute.

Op 12 april wordt afscheid genomen van Diny Ewals als dorpsgids. Diny begint haar ‘dorpsgidsen-carrière’ op 2 mei 2009, maar kan vanwege een drukke agenda vaak niet aanwezig zijn met rondleiden.

Op donderdag 8 en vrijdag 9 september vinden weer de Open Monumenten Klassendagen voor scholieren van groep 7 en 8 van de basisscholen plaats. Dit keer hebben alle vier de scholen in de gemeente Beesel zich hiervoor aangemeld, zodat we er twee dagen voor moesten uittrekken. Liefst 145 kinderen met begeleiding worden over 10 groepen verdeeld rondgeleid. Onder het motto “Iconen & Symbolen” wordt een kort rondje door het centrum van Beesel gelopen. De wisseltrofee, beschikbaar gesteld door de gemeente Beesel, wordt gewonnen door groep 2 van OJBS De Triolier uit Offenbeek.

Onze Facebookpagina Dorpsgidsen Beesel alsook onze website worden boven verwachting veel gedeeld en bekeken. Wat dat betreft prima marketing.