2011-2012

2011

Het wandelseizoen wordt op 12 februari 2011 geopend met een wandeling door het centrum: 20 personen, gelieerd aan de TRAP-route Beesel/Brüggen, worden vakkundig rondgeleid langs de vele historische en culturele bezienswaardigheden in de dorpskern Beesel. Na afloop wordt er onder het genot van koffie met vlaai nog gezellig nagepraat.

Op dinsdag 19 juli 2011 wordt afscheid genomen van dorpsgids Anny Geraets. Anny moet vanwege lichamelijke ongemakken het op doktersadvies rustiger aan gaan doen. Anny is bijna acht jaar gids geweest (van 7 juni 2003 tot 15 mei 2011) en leidde in totaal 35 groepen oftewel 444 personen rond.

Op vrijdag 9 en zondag 11 september verzorgen de dorpsgidsen in Beesel de Open Monumentendagen. De vrijdag is ingeruimd voor de schooljeugd, die als thema “Het kasteel” heeft en hiervoor kasteel Nieuwenbroeck bezoekt. Op zondag is het thema “Oud gebouw – nieuw gebruik” en in de korte route rond de markt wordt zowel herberg De Bongerd als café ‘t Poshoes en eetcafé De Troubadour extern en intern van onder tot boven bekeken. In totaal nemen 110 personen (70 op vrijdag en 40 op zondag) deel aan deze open dagen.

Op zondag 25 september wordt de 5000e wandelaar aan de Beeselse rondleidingen verwelkomt. De eer valt te beurt aan mevrouw Mieke van Herten uit Beesel, die met het personeel van de Coop Supermarkt een rondleiding door het centrum heeft geboekt. Voorzitter Frans Geerlings van de Werkgroep Dorpsgidsen Beesel reikt haar aan het begin van de rondleiding, op het terras van café ’t Poshoes, naast een cadeaubon een mooi boeket bloemen aan.

Op woensdag 12 oktober brengt drs. Theo Bovens, de nieuwe gouverneur van Limburg, een kennismakingsbezoek aan de gemeente Beesel. In het kerkdorp Beesel wordt Bovens door de dorpsgidsen rondgeleid, waarbij hij een mooie indruk krijgt van het fraaie dorpscentrum en een en ander te weten komt over het draaksteken en de Beeselse keramiek. Ook op kasteel Nieuwenbroeck wordt het gezelschap door Peter en Barbara Ghyczy hartelijk ontvangen met een drankje en een hapje. Ondanks het regenachtige weer is Bovens zeer te spreken over de mooie historische uitstraling van het kerkdorp.

In 2011 worden in totaal 504 bezoekers rondgeleid, verdeeld over 42 groepen. Het aantal aangevraagde rondleidingen daalt weliswaar weer ten opzichte van 2010, maar deze tendens is overal zichtbaar. De website wordt wel steeds vaker bezocht: deze wordt in 2011 maar liefst 35.880 keer bekeken wat neerkomt op gemiddeld 99 keer per dag!


2012

Het jaar 2012 start voor de dorpsgidsen met een minder leuke aktiviteit, want op dinsdag 24 januari wordt afscheid genomen van dorpsgids Paul Bloemen. Hij moet het op doktersadvies rustiger aan gaan doen. Paul is ruim acht jaar gids geweest (van 7 juni 2003 tot 16 oktober 2011) en leidde in totaal 38 groepen oftewel 578 personen rond.

Op zaterdag 30 juni wordt het educatief dagje uit voor de dorpsgidsen gehouden. Op die dag wordt een tegenbezoek gebracht aan de stadsgidsen van Echt-Susteren-Nieuwstadt, die vorig jaar bij ons te gast waren. Onder leiding van twee stadsgidsen wordt een wandeling door het centrum van Susteren met een bezoek aan de Amelbergakerk en schatkamer gehouden. Na een gezellig samenzijn op het binnenterras van ijssalon De Graasboer wordt het dagje uit afgesloten met een heerlijk diner in hotel Asselt.

Op vrijdag 7 en zondag 9 september verzorgen de dorpsgidsen in samenwerking met IVN De Steilrand de Open Monumentendagen bij kasteel Nieuwenbroeck. Thema in 2012 is “Groen van toen”. Vrijdags worden de groepen 8 van BS De Triolier en BS Het Spick rondgeleid door het bronshout en de tuin van kasteel Nieuwenbroeck. Maar liefst 55 kinderen doen hier aan mee. Zondags maken de rondleidingen onderdeel uit van een fietsroute door de gemeente Beesel, waaraan ca. 400 personen deelnemen. Aan de vier rondleidingen met de nodige uitleg op het gebied van historie en flora en fauna door de omgeving en de tuin van Nieuwenbroeck lopen ca. 100 deelnemers mee. Dankzij het schitterende weer en de sfeervolle Ierse volksmuziek van een orkestje nabij de brug van de toegangspoort wordt het een uiterst geslaagde dag.

Op woensdag 14 november 2012 bereikt ons het bericht dat onze collega-dorpsgids Dré Bergs is overleden. Dré stond in onze gidsengroep bekend als een joviale levensgenieter, behept met vele amusante weetjes en anekdotes. Deze wist hij ook steeds op de juiste momenten te verweven in zijn rondleidingen. Vanaf het begin in juni 2003 is Dré lid van onze gidsengroep en heeft zo’n 400 personen verdeeld over 27 groepen rond mogen leiden. In 2009 krijgt hij lichamelijke ongemakken wat hem het lopen bemoeilijkt. Vanaf die tijd blijft hij sukkelen met zijn gezondheid, moet hierdoor het rondleiden voorlopig aan zich voorbij laten gaan, maar is wel altijd trouw op onze vergaderingen aanwezig. Voor het laatst mogen we Dré nog op de kwartaalvergadering van 17 april 2012 verwelkomen. Op 24 mei d.a.v. wordt Dré ziek, komt in het ziekenhuis terecht en deze ziekte komt hij helaas niet meer te boven. Op maandag 19 november 2012 hebben de Beeselse dorpsgidsen Dré begeleid naar zijn laatste rustplaats in Beesel.

In 2012 worden in totaal 380 bezoekers rondgeleid, verdeeld over 25 groepen. Het aantal aangevraagde rondleidingen daalt weliswaar flink ten opzichte van 2011, maar deze tendens is overal zichtbaar. De website wordt wel goed bezocht: deze wordt in 2012 maar liefst ruim 31.000 keer bekeken wat neerkomt op gemiddeld 85 echte bezoekers per dag!