2009-2010

2009

Het wandelseizoen wordt op 22 maart 2009 geopend met een Voorjaarswandeling door het gebied Turfheide en rond de dode Maasarm. Liefst 45 deelnemers genieten van de route en na afloop van de koffie met vlaai.

Op Paasmaandag 13 april verlenen de dorpsgidsen medewerking aan de Open Dag van de Stichting Draaksteken, waarbij o.a. de draak, het decor, de kostuums en de repetities bekeken kunnen worden. De enorme toeloop (rond de 5000 bezoekers) verrast niet alleen de organisatie, maar ook de dorpsgidsen moeten vol aan de bak om zo veel mogelijk mensen over de uitgestippelde anderhalf uur durende route rond te leiden.
Onze eigen Drakendorproute, waarin de historie van het draaksteken wordt verteld, is in dit draaksteekjaar ook een groot succes; liefst 23 keer wordt deze route aangevraagd en met een groep gelopen. Men geniet volop van het bezoek aan de draak, de uitbundige versiering in het dorp en het fraaie theater.

Vanwege onder andere de vele foto’s die de dorpsgids tijdens de rondleiding bij zich heeft, worden in juli schoudertassen aangeschaft met de opdruk “Dorpsgidsen Beesel”. De uitstraling naar buiten wordt hierdoor ook wat uniformer.

In mei en september wordt gestart met de opleiding van twee nieuwe dorpsgidsen: Diny Ewals en Piet Peeters. Zij zullen na een gedegen opleidingstraject van circa zes maanden begin 2010 beschikbaar komen voor het geven van rondleidingen.

In 2009 worden 721 bezoekers rondgeleid, verdeeld over 45 groepen. Ook de website wordt goed bezocht: deze wordt in 2009 maar liefst 34.663 keer bekeken wat neerkomt op gemiddeld 95 keer per dag!


2010

Het wandelseizoen wordt op 28 maart 2010 geopend met een voorjaarswandeling door de Schoolt en de buurtschap Rijkel. Na afloop wordt er onder het genot van koffie met vlaai nog gezellig nagepraat.

Op zaterdag 10 april leggen Diny Ewals en Piet Peeters na een gedegen opleiding hun examen af en mogen ze zich officieel dorpsgids noemen. Het aantal dorpsgidsen komt hiermee op 12 personen.

Op zaterdag 24 april wordt het educatief dagje uit voor de dorpsgidsen gehouden. Onder begeleiding van de gidsen Dré Bergs, Paul Bloemen en Pierre Verstappen, die tevens munitiedepotgids zijn, worden de dorpsgidsen met partner in een geanimeerde doch uiterst professionele sfeer over het voormalige munitiedepot in Bracht (D) rondgeleid.

Ter gelegenheid van Koninginnedag 2010 wordt Frans Geerlings op 29 april door de burgemeester van Beesel onderscheiden als lid in de Orde van Oranje-Nassau. Frans krijgt deze onderscheiding als waardering voor zijn enorme inzet voor o.a. de Heemkundevereniging Maas en Swalmdal, het jaarboek van de Heemkundevereniging en de Werkgroep Dorpsgidsen Beesel.

Op vrijdag 10 en zondag 12 september 2010 verzorgen de dorpsgidsen in samenwerking met de Heemkundevereniging Maas- en Swalmdal en de gemeente Beesel de jaarlijkse Open Monumentendagen. Dit jaar is het thema “De smaak van de 19e eeuw”. De route loopt via molen De Grauwe Beer (waar graan wordt gemalen), naar de restauratie van een twee eeuwen oud bakhuisje (waar vroeger brood en vlaai in werd gebakken) en eindigt bij Bakkes Höfke, alwaar de deelnemers vers gebakken vlaai kunnen nuttigen. Ondanks het regenachtige weer nemen in totaal 239 personen deel aan deze open dagen.

In 2010 worden in totaal 762 bezoekers rondgeleid, verdeeld over 54 groepen. Het aantal aangevraagde rondleidingen daalt weliswaar ten opzichte van 2009, maar deze tendens is overal zichtbaar. Toch worden er nog 30 groepen rondgeleid. Ook de website wordt goed bezocht: deze wordt in 2010 maar liefst 29.829 keer bekeken wat neerkomt op gemiddeld 82 keer per dag!